Регионална онлајн конференција о настави програмирањ

Средином марта смо понудили наставницима информатике из Мађарске, Пољске, Србије и Словачке бесплатну прилику да два дана учествују у онлајн, интерактивном процесу фокусираном на решење.


Конференција је подржала наставнике у онлајн образовању о важним и корисним темама као што су:

  • како могу предавати ефикасније,

  • како могу задржати стрпљење упркос тренутној тешкој ситуацији,

  • шта можемо учинити за дигиталну добробит ученика и наставника,

  • којих 5 корака треба да следимо, уколико желимо да привучемо пажњу наше публике и да надахнемо ученике да активно учествују.

Међу учесницима је настао став који је створио заједницу: „Подржавам те, да би ти подржао“.


Радионице су водили познати страни и мађарски предавачи, а осим теоријског знања, наставници су добили прилику да се упознају са различитим технолошким алатима, као и идејама и саветима који алат је најузбудљивији за употребу код младих: роботика, програмски језици, могућности и користи визуелизације података. Поред наведених узбудљивих тема, наставници су такође марљиво радили током конференције. Осигурали смо довољно времена да се позабавимо и њиховим свакодневним изазовима. Размотрили смо на шта имају, а на шта немају утицаја, у чему треба да буду проактивни да би постигли резултате. Тражили смо могућа решења за дата питања. Искуснији наставници су у унапред снимљеним видео записима приказали које најбоље праксе користе у датој теми и рекли својим вршњацима шта их је инспирисало, која им је сврха с тим, зашто то може бити корисно и осталим наставницима информатике.


Снимљена је цела конференција, све што је речено током интензивног програма, јер наш план није да ова драгоцена знања која су се овде акумулирала чувамо у тајности, већ да их учинимо доступним свима. Из тог разлога смо креирали платформу на ​којој се може пронаћи сав корисни садржај. На овај начин многи наставници могу добити подршку, нов импулс у овим тешким временима. Циљ је створити професионалну заједницу у којој се било кад може започети конверзација између два наставника, чак и онда, ако не седе један поред другог у зборници.

Одређени садржај је користан не само за наставнике, већ́ и за све који су заглавили у дигиталном свету и осећају да почињу да губе залет, стрпљење и добро расположење.


Реализацију програма обезбедио је Међународни Вишеградски фонд.