Regionális online konferencia a programozás oktatásról

Ingyenes lehetőséget kínáltunk március közepén magyar, lengyel, szerb és szlovák informatika tanároknak, hogy egy online, interaktív, megoldásközpontú folyamatban vegyenek részt két napon át.A konferencia az online oktatás kapcsán támogatta a pedagógusokat olyan fontos és hasznos témákban, mint:

  • miként tudnak hatékonyabban tanítani,

  • hogyan lehet a jelenlegi, nehéz helyzet ellenére megőrizni a türelmet,

  • mit tehetünk a digitális jóllétünkért diák és tanár szempontból,

  • mi az az 5 lépés, amit ha betartunk, garantáltan felkeltjük a hallgatóságunk figyelmét és aktív részvételre tudjuk inspirálni a fiatalokat.

A résztvevők körében jellemző hozzáállás közösséget teremtett:

“támogatlak, hogy támogathass”

A workshopokat neves külföldi és magyar előadók vezették, és az elméleti tudáson kívül a tanárok lehetőséget kaptak különböző technológiai eszközök megismerésére, valamint ötleteltek és tippeket kaptak arról is, hogy melyik eszközt, hogyan a legizgalmasabb használni a fiatalok esetében: robotika, programozási nyelvek, adat vizualizációs lehetőségek és előnyeik. Amellett, hogy ilyen sok izgalmas témával készültünk, a tanárok is szorgos munkába kezdtek a konferencia alatt. Időt szántunk arra, hogy a mindennapi kihívásaikkal foglalkozzanak. Mérlegeltük, hogy mire van hatásuk és mire nincsen, miben kell proaktívnak lenni az eredmények eléréséért. Lehetséges megoldásokat kerestünk adott kérdéskörre. A tapasztalt tanárok előre felvett videókban bemutatták, hogy milyen bevált gyakorlatot használnak adott témában és elmesélték a társaiknak, hogy mi ihlette, milyen céljuk van vele, miért lehet hasznos ez más IT tanárnak is.


Az intenzív programon elhangzottakat rögzítettük, hiszen az a tervünk, hogy nem tartjuk titokban az értékes tudást, ami itt felhalmozódott, hanem bárki számára elérhetővé tesszük. Ezért létrehoztunk egy felületet, ahova minden hasznos tartalom megtalálható. Ezáltal számos tanár kaphat támogatást, új lendületet ezekben a nehéz időkben.


Cél, hogy egy olyan szakmai közösség is kialakuljon, ahol párbeszédek kezdődhetnek tanár és tanár között akkor is, ha nem egymás mellett ülnek a tanári szobákban, vagy valamilyen online konferenciahívásban. Bizonyos tartalmak nem csak a pedagógusoknak hasznosak, hanem mindenkinek, aki az digitális világba szorult és érzi, hogy kezdi elveszíteni a lendületét, türelmét, jó kedvét.A program megvalósítását a Nemzetközi Visegrádi Alap biztosította.